POSJET UČITELJICE JASENKE KOLARIĆ BARAČ PALERMUOsnovna škola Vladimir Nazor, Virovitica provodi Erasmus+ projekt Novi pristupi za bolju budućnost u okviru kojega je učiteljica hrvatskoga jezika Jasenka Kolarić Barač posjetila Palermo na Siciliji gdje je sudjelovala u sedmodnevnom tečaju u organizaciji obrazovne institucije ELA: Erasmus Learning Academy. Tečaj se zove “Metode i strategije poučavanja neformalnog obrazovanja” i održan je u Palermu od 23. 4. 2023. do 29. 4. 2023. Sudionici su došli iz cijele Europe: Jasenka iz Osnovne škole Vladimir Nazor (Hrvatska); Marilin, Leana, Maya i Eva iz škole Merivälja (Estonija); Goran, Marija i Biljana iz OŠ Siniša Janić (Srbija); Ermelinda, Eduardo i Judite iz Agrupamento de Escolas de Oliveira de Frades (Portugal); Ladislava iz ZŠ Hrnčiarska (Slovačka); Eva i Victoria s IES Politécnico Jesús Marín (Španjolska) te Alexandra i Sebastian iz Jörg-Ratgeb-Schule Stuttgart (Njemačka).

Prvog dana tečaja, nakon aktivnosti probijanja leda, sudionici su bili potaknuti da se predstave na „neformalan“ način, s vrlo dobrim rezultatima. Kreativnost je bila naglašena na mnogo načina: kolaži, pjesme, pjesme, igre, dramatizacije… postali su način da puste druge u svoje živote. Glavna tema ovog prvog dana tečaja bila je razlika između formalnog, neformalnog i informalnog obrazovanja.

Drugog dana glavni je cilj bio dublje proniknuti u razumijevanje neformalnog obrazovanja, koristeći Kolbov iskustveni ciklus učenja kao polaznu točku za učenje. Važna količina vremena posvećena je debriefingu što je važan korak koji treba uvesti nakon lekcija i aktivnosti kako bi se pomoglo učenicima da "obrade" iskustvo učenja. NFO su "testirali" sudionici. Nakon postavljanja niza aktivnosti koje se obično koriste u neformalnom obrazovanju, sudionici su imali priliku sami ih isprobati. Sudjelovali su, primjerice, u bojnom brodu znanja i križaljki. Provedene su i mnoge aktivnosti debriefinga.

Treći dan, kroz neke vizualne strategije, objašnjene su glavne karakteristike NFO-a. Zatim se govorilo o još jednoj važnoj temi: biti učitelj i voditelj. Sudionici su bili potaknuti na razmišljanje o ovoj temi dok su izvodili neke NFO aktivnosti u koje su bile uključene i društvene igre.

Četvrtog dana trening se fokusirao na sljedeće teme: teambuilding, grupni rad, članstvo i inkluzija. Tijekom nekoliko aktivnosti sudionici su radili u grupama kako bi postigli teambuilding kao i neke zadane ciljeve. Potom su vodili debatu o tim aktivnostima, njihovim ulogama, a na kraju su pokušali zamisliti kako te aktivnosti primijeniti u svojim učionicama.

Posljednjeg dana tečaja, glavne teme o kojima se govorilo bile su 8Cova teambuildinga i različite vrste ocjenjivanja vezanih uz NFE. Sudionici su dobili određeno vrijeme da razmisle o svim aktivnostima u tjednu i da ih "svrstaju" u kategorije, prema pripadajućoj vrsti ocjenjivanja (primjerice, formativno ili neformativno ocjenjivanje). Također, bili su potaknuti da razmisle o tome koje bi promjene željeli napraviti u svojim metodologijama podučavanja nakon ovog tečaja, s obzirom na neformalno obrazovanje. Kasnije toga dana održana je ceremonija dodjele certifikata, koja je označila kraj tečaja.

Bilo je to obogaćujuće iskustvo za sve. Svakim su se danom trudili naučiti više o NFO-u, hrabro su prihvaćali nove izazove. Što je još važnije, nisu se bojali govoriti i podijeliti svoja razmišljanja. Trenerica Serena je stvorila prikladno okruženje za svakodnevnu razmjenu mišljenja i nastavne prakse, za usporedbu metodologija i strategija koje se koriste u jednoj zemlji s drugom. Sudionici su se povezali na profesionalnoj, ali i na onoj ljudskoj razini te su se na kraju ovog magičnog sicilijanskog tjedna pozdravili, oprostili, pustili koju suzu..., ali i dogovorili neke buduće suradnje, projekte, posjete, susrete.POČETNA KONFERENCIJA ERASMUS + PROJEKTA :
Novi pristupi za bolju budućnostU četvrtak, 29.rujna 2022. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Virovitica održana je početna konferencija Erasmus + projekta : Novi pristupi za bolju budućnost.

Projekt koji je započeo 1.srpnja 2022. i trajat će do 31.prosinca 2023. godine predstavila je koordinatorica projekta, učiteljica engleskog jezika, Martina Blažević.

Na konferenciju su bili pozvani svi zainteresirani učitelji Škole, Tim za kvalitetu, članovi Školskog odbora, roditelji, te kolege sustručnjaci i ravnatelji susjednih škola.

Učiteljica Blažević je navela da je projekt sufinancirala Europska komisija u sklopu Erasmus+ programa s 12 588,00 eura te da su osnovni ciljevi projekta: jačanje kompetencija učitelja svih predmeta za provedbu nastave na engleskom jeziku, uvođenje novih metoda- osuvremenjivanje nastave radi poticanja kritičkog razmišljanja učenika, prihvaćanje različitosti- razviti kod učenika svijest o različitosti, internacionalizacija škole i uključivanje učitelja u nove aktivnosti i mobilnosti.Projekt se sastoji od pet mobilnosti: četiri usavršavanja učitelja na tečajevima u Irskoj, Španjolskoj i Italiji i peta mobilnost je job shadowing (promatranje rada) u partnerskoj školi u Litvi.

Ravnateljica Škole, Sanjica Samac, izrazila je podršku svim sudionicima projekta i nadu da je ovaj projekt otvorio put i nekim budućim novim Erasmus+ projektima.PRVA MOBILNOST UČITELJICE ENGLESKOG JEZIKA U IRSKOJ

U sklopu Erasmus+ projekta „Novi pristupi za bolju budućnost“ koji je u našoj školi započeo 1.srpnja 2022. godine i trajat će do 31.12.2023. , učiteljica engleskog jezika, Martina Blažević, u periodu od 7.8.2022. do 14.08.2022. sudjelovala je na tečaju CLIL u nastavi kojeg je organizirao Europass Teacher Academy u Dublinu, Irskoj.

Na istom tečaju sudjelovalo je još 9 učitelja iz Finske, Francuske, Njemačke, Španjolske, Češke , Poljske i Belgije.

Na tečaju su učili o CLIL-u kao novoj metodi poučavanja. To je metoda kojom se sadržaji različitih predmeta poučavaju na engleskom jeziku. Škole u Belgiji i Finskoj su već uvele nastavu nekih predmeta na engleskom jeziku.

Na tečaju su učitelji podijelili svoja iskustva, ali i dobili nove ideje za provedbu nastave i različitih tema na engleskom jeziku. Također je važna i kulturološka dimenzija koja se nastoji integrirati u takav način poučavanja. Slijedom toga, učitelji su u popodnevnim satima obilazili važne znamenitosti Dublina: Nacionalnu galeriju, Spomen Oscaru Wildeu, Book of Kells, Trinity College, St Patrick´s Cathedral, Cliffs of Moher, St Stephen´s Park.

Sva nova znanja i iskustva , učiteljica Blažević će pretočiti u svoju učionicu i rado podijeliti sa sustručnjacima i ostalim kolegama iz OŠ Vladimir Nazor.Promatranje rada u OŠ Vladimir Nazor Virovitica

„JOB SHADOWING“U OŠ V.Nazor Virovitica, od 13.02.-16.02.2023., u sklopu Erasmus+ projekta „ Novi pristupi za bolju budućnost“ u radni je posjet stiglo troje učitelja iz osnovne škole Kaunas Vincas Kudirka progymnasium iz Litve. Učiteljica Informatike, Indrūnė Jarmūška, učiteljica razredne nastave , Rasa Simonavičienė i učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture, Jaunius Davniukas, u tri su dana promatrali primjenu STEM i CLIL metoda u različitim razredima i različitim predmetima ; od Hrvatskog, Engleskog jezika ,Likovne kulture, pa sve do Kemije i Informatike.

Pored primjena STEM i CLIL metoda u redovnim predmetima, gledali su i kako se radi na izvannastavnim aktivnostima i u posebnom K2 odjelu.

Jedan od ciljeva ovakve mobilnosti učitelja je i internacionalizacija i povezivanje škola, pa su učitelji na radnom sastanku predstavili svoju školu i litvanski obrazovni sustav, a naši su učitelji njih upoznali s kratkom poviješću naše škole i s hrvatskim obrazovnim sustavom.

Uz radni dio posjeta, učitelji i ravnateljica OŠ V. Nazor su litvanskim kolegama pokazali i znamenitosti našeg grada posjetom Gradskom muzeju Virovitica, te jednodnevnim razgledavanjem naše županije i posjetom Geo info Centar Voćin.

Martina Blaževićposjet ravnateljice i učitelja litviU okviru Erasmus+ projekta New school, new future (Novi pristupi za bolju budućnost) u tjednu prije Uskrsa, od 3. do 6. travnja 2023. godine učitelji naše škole Simona Stanković, Senka Grujić, Žarko Klaić i ravnateljica Sanjica Samac bili su na trećoj aktivnosti našeg projekta u Litvi u gradu Kaunasu.U školi Kaunas Vincas Kudirka progymnasium Lithuania bili su na promatranju nastave ( job-shadowing). Domaćini su ih lijepo dočekali, proveli kroz školu, lijepo ugostili i pokazali kako oni rade na različitim nastavnim predmetima i s različitim uzrastima učenika. U puno toga smo slični ali ima i dosta razlika koje su primijetili. Sve što su vidjeli i naučili prezentirat će našim učiteljima na Učiteljskom vijeću.