GLOBE-ovci na gradilištu

Već danima iz učionice gledamo na gradilište uz našu školu i razmišljamo kako bismo mogli napraviti analizu tla koje su radnici iskopali jer profil tla jednostavno nas je zvao da dođemo J Naša nastavnica ih je pitala možemo li doći jedan dan i primiti se posla, a da njima ne smetamo. Naravno, odgovor je bio potvrdan te smo se u srijedu, 29.1.2020. okušali u analizi tla kraj naše škole.

Prvo smo morali odrediti GPS lokaciju naše nove GLOBE postaje i izmjerili smo trenutnu temperaturu zraka, nakon toga posao smo odrađivali sjedećim redoslijedom: izmjerili smo nagib terena klinometrom, a pošto je rupa već bila iskopana mi smo krenuli određivati horizonte. Odredili smo da se na našoj novoj postaji uz školu nalazi 3 horizonta, svakom horizontu izmjerili smo debljinu, utvrdili smo da je njihova tekstura glinena i jedan veći horizont je pjeskovit, u tlu nije bilo glista, malih životinja niti insekata, neki horizonti su bili samo vlažni, a neki mokri što je bilo i za očekivati jer jutros je bilo snijega na tlu.

Niti u jednom horizontu nije bilo slobodnih karbonata, pH-vrijednost tla iznosila je 8, a uzeli smo i uzorak tla kako bismo odredili količinu vlage u tlu.

Na kraju rada, kao pravi GLOBE-ovci, pokupili smo plastične čaše koje su se nalazile na našem terenu i bacili ih u kontejner za plastiku. Ovim putem zahvaljujemo se mamama koje nisu vikale na nas jer smo došli doma iz škole blatni.