HOD - Hrvatski olimpijski dan

Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna, danas je općeprihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja.9. rujna u našoj školi učenici od 1. do 4. razreda matične škole i područnih škola Podgorje i Sveti Đurađ su obilježili Hrvatski olimpijski dan

Hrvatski olimpijski dan manifestacija je koja promiče važnost bavljenja sportom, prijateljstva, mira i fair playa. Bijela boja majica koje su u petak nosili naši učenici simbolično obilježava bijelu zastavu na kojoj je ucrtano pet krugova, danas poznatog olimpijskog simbola, a kroz različite zabavne aktivnosti i igre osvijestili su važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću.

Počeci olimpijskih igara odvijali su se u Olimpiji na grčkom poluotoku Peloponezu. Bila su to sportska natjecanja koja su prema mjestu održavanja dobila naziv igre olimpijade. Nitko ne zna kada su počele, ali prvi pisani trag potječe iz 776. godine pr.K. Igre su se održavale na istom mjestu svake četiri godine, a to četverogodišnje razdoblje dobilo je naziv olimpijada te je predstavljalo jedinicu vremena. Pobjednici igara dobivali su vijenac od maslinovih grančica. Pobjednik je dobivao i crvenu vunenu vrpcu te palmin list. Pobjednik je bio slavan. Klesali su se njegovi kipovi i o njemu pisali stihovi.

10 rujan je dan koji je posvećen promicanju važnosti bavljenja sportom kao i olimpijskih načela: mira, zajedništva, prijateljstva, tolerancije.