Job shadowing u Nazorima

Osnovna škola Vladimir Nazor iz Virovitice ugostila je dvije gošće iz škole IES Juan de Valdés, Carboneras de Guadazaón (Cuenca) iz Španjolske u razdoblju 16. – 20. svibnja 2022. u okviru međunarodnog Erasmus+ KA1 projekta International Healthy Restaurant. U projektu sudjeluju škole iz Španjolske (Carboneras de Guadazaón) , Italije (Perugia) i Hrvatske (Virovitica). Lourdes Tello Miota, učiteljica engleskog jezika, i Christina M. Romero Hernansaiz, ravnateljica škole, promatrale su nastavu na satima Likovne kulture, Engleskog jezika i Matematike. Ideja projekta je da učenici otvore restoran zdrave hrane, a aktivnosti se provode na različitim predmetima. Na satu Engleskog jezika učenici vježbaju konverzaciju u restoranu: razgovor s konobarima i naručivanje te pisanje bloga o hrani; na satu Likovne kulture učenici su izrađivali logo restorana te dizajnirali jelovnike, a na Matematici su računali energetsku vrijednost različitim namirnicama te izrađivali proračun za otvaranje restorana. Sve ove aktivnosti integrirane su u izvedbene nastavne kurikulume i provedene u sve tri škole. U našoj školi projekt je proveden zahvaljujući učiteljicama Ivi Moslavac (Matematika), Senki Grujić (Engleski jezik), Vedrani Torbaji (Likovna kultura), Jasenki Kolarić Barač (Hrvatski jezik – organizacija projektnih aktivnosti) te ravnateljici Sanjici Samac.

Glavni cilj ovog projekta je osvijestiti načine na koje tri različite zemlje provode iste aktivnosti i uče jedna od druge, a ostali ciljevi su: poboljšati komunikacijske vještine učenika, pružiti stvarni kontekst u kojem učenici moraju ostvariti niz zadataka iz različitih predmeta, steći ključne kompetencije: matematička kompetencija i kompetencija u znanosti, tehnologiji i inženjerstvu; digitalna sposobnost; poduzetnička kompetencija, kulturna svijest i kompetencija izražavanja, učenje o kulturi i običajima naših partnera, olakšati razmjenu informacija među učenicima tri škole.

Naše gošće iz Španjolske, osim opažanja nastave, posjetile su i Kuriju Janković, Dvorac u Suhopolju, Gradski muzej Virovitica, a isprobale su i lokalna autohtona jela.


Svi smo zadovoljni ovim projektom jer smo osnažili prijateljstva i kolegijalnost te otvorili vrata novim suradnjama i zajedničkim aktivnostima na međunarodnoj razini.

Volimo učiti jedni od drugih!