Projekt "Naša mala knjižnica"

ŠTO JE MNK?Ove školske godine učenici 1.c razreda s učiteljicom Romanom Brajković i knjižničarkom Marinom Aragović Švarbić sudjeluju u projektu NAŠA MALA KNJIŽNICA.

Projekt NAŠA MALA KNJIŽNICA usmjeren je na promicanje čitanja među djecom vrtićke i školske dobi. Knjige koje projekt donosi pomno su probrane i prilagođene uzrastu djece, a predložene aktivnosti poticaj su za kreativno izražavanje – verbalno, likovno i bilo koje drugo.

Svrha ovoga je projekta ponuditi djeci knjigu koja zaokuplja pažnju i svojim tekstom i ilustracijama pa čak i izvantekstualnim elementima koji mogu biti poticaj za razgovor. Knjige koje se nude u projektu, potiču na čitanje uz promišljanje, stvaraju aktivne čitače koji razmišljaju, analiziraju i počinju drukčijim očima gledati svijet oko sebe.

Ove godine u projekt su uključeni autori i ilustratori iz čak osam zemalja: Finske, Estonije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Litve, Belgije, Južne Koreje i Hrvatske.

Kako bi ispunio svrhu, projekt NMK nudi moderne slikovnice priznatih autora i ilustratora. Uz šest slikovnica dolaze i tematske kreativne knjižice koje zanimljivim zadacima i likovnim izazovima potiču djecu na stvaranje i izražavanje, razvoj svijesti o sebi i svojoj okolini, stvaranje vlastitog mišljenja.

Knjige koje ove godine čitamo su sljedeće: Andreja Peklar: Tisuću ptica ;Kaisa Happonen, Anne Vasko: Bruna i borovnica; BIljana Crvenkovska, Vane Kosturanov: Nevidljiva kuća; Jana Bauer, Peter Škerl: Kako zagrliti ježa; Lilia: Plava patka; Piret Raud: More.


Čitamo, družimo se, učimo, stvaramo i zabavljamo se.