Srce za Vukovar

Uvečer uoči Dana sjećanja na stradanje Vukovara i Škabrnje zasjalo je ispred naše škole stotine prelijepih lampiona.


Staklene su lampaše danima ranije oslikavale vrijedne dječje ruke. Od srca Vukovaru i svim stradalnicima Domovinskog rat, djeca su oblikovala motive srca, vodotornja, hrvatskog grba i zastave kao i brojne poruke mira. Lampaše su učenici oslikavali kod kuće ili u učionici u čemu su ih vodile učiteljice i učitelji razredne te mnogi razrednici predmetne nastave. Ništa ne bi bilo moguće bez učenica Petre, Vanje i Lamije iz 8.c koje su već rano ujutro 17. 11. na pločniku školskog trga iscrtale linije vukovarskog vodotornja. Tijekom dana vodotoranj se ispunio zanimljivim lampašima kojima su dominirale crvena, bijela i plava boja. U područnim školama učenici su također oblikovali simbole Vukovara.


Iako je vukovarska tragedija neizreciva i, na sreću, današnjoj djeci daleka, Vukovar je ostao mjesto hrvatskog zajedništva. Nakon što su uvečer učenici 7.a upalili brojne lampaše, predivne boje, toplina i mirisi svijeća privukli su brojnu djecu i slučajne prolaznike. Iako razoren prije 30 godina, Vukovar je obnovljen i sjaji u našim srcima.

Cijela je aktivnost imala i svoju ekološku dimenziju. Stakleni lampaši ne će biti odbačeni, nego reciklirani za što su se pobrinuli vrijedni učenici 8.a Luka, Leo, Lovro, Domagoj, Luka i Petar.


Aktivnost je ostvarena na poticaj učiteljice povijesti Buge Zdjelar Vokurka, u realizaciji je sudjelovala učiteljica Mihaela Komar, dok je autor likovnog rješenja učiteljica likovne kulture Vedrana Torbaji.