Učenici 3.c razreda ove godine su sudjelovali u međunarodnom eTwinning projektu „Uz čitanje riječi rastu“. Cilj projekta je bio približiti djeci čitanje knjiga, razvijati kulturu čitanja i čitalačku vještinu. Raznim zanimljivim aktivnostima kod učenika je poticana navika čitanja i kritičkog promišljanja o pročitanim djelima. Čitanje više nije bilo nešto što se mora, nego je postalo zabava.

Projekt su započeli izradom slikovnica o osjećajima. Nakon toga su obilježili Tjedan školskih knjižnica. U goste im je došla naša knjižničarka Marina Aragović – Švarbić. Knjižničarka je održala jako zanimljiv sat ne kojem se učenicima najviše svidjelo „kuhanje juhe prijateljstva“. Na Svjetski dan tolerancije uz pomoć aplikacije zoom voditeljica Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Mirjana Kotromanović pročitala im je priču o važnosti tolerancije. Učenici su nakon čitanja knjižničarki ukratko ispričali kada su oni bili tolerantni. U Mjesecu hrvatske knjige prezentirali su plakatima, glumom, ppt prezentacijom svojim prijateljima njihovu najdražu knjigu. Zadatak je bio potaknuti prijatelje u razredu da pročitaju njihovo najdraže književno djelo. Na Svjetski dan pripovijedanja imali su natjecanje u pripovijedanju. Natjecanje se održalo u prirodi uz prve zrake proljetnog sunca. Dan bajki i priča proveli su dramatizirajući u skupinama svoje najdraže bajke, pogađanjem o kojoj se bajci radi i slaganjem puzzli s motivima njima najdražih bajki. Majčin dan su obilježili pišući pjesme o svojim majkama.Svaki mjesec lektira je bila novi izazov. Nakon čitanja književnog djela čekali su ih zanimljivi, kreativni zadaci. Tako se tu našla: pizza lektira, lektira iz vrećice, grafičko prikazivanje putovanja glavnih likova, izrada profila na društvenim mrežama najdražih likova iz književnog djela, pisanje dnevnika, monolog likova, predstavljanje likova glumom, mimikom… i još puno toga.

Projekt su završili snimanjem video uratka na kojem prezentiraju što im je bilo najzanimljivije za čitanje u ovoj školskoj godini. Svoj uradak su poslali učenicima 2. razreda iz Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić iz Orahovice. Videom su učenicima proučili što da svakako pročitaju slijedu školsku godinu. Zadnji dan nastave su pogledali video koji su učenici iz partnerske škole pripremili za njih.

Nadamo se da ćemo slijedeću školsku godinu nastaviti sa zanimljivim aktivnostima uz čitanje.

Učiteljica Romana Brajković